Direct persoonlijk advies? Bel: 030 605 22 22 Ma t/m vrij 8.00 - 17.30, za 9.00 - 12.00
Delen:

10 tips voor het juist aanleveren van een drukbestand

Een herkenbare situatie voor iedereen die regelmatig drukwerk nodig heeft: de deadline nadert en het evenement of moment waarop het allemaal aankomt is bijna daar. Er wordt hard gewerkt om alles op tijd af te ronden en tijdens zo’n race tegen de klok ontstaan er nog wel eens fouten in het drukbestand. Zonde, zowel voor u als voor ons, want een juiste aanlevering scheelt beide partijen tijd, geld en een stukje frustratie. Deels uit eigenbelang hebben wij deze 10 tips verzameld die u aan kunt houden als richtlijn voor het juist aanleveren van een drukbestand. 

Tip 1: Controleer altijd de eisen

De techniek ontwikkelt zich in razend tempo en wat vorig jaar normaal was, is dit jaar mogelijk alweer verouderd. Heeft u vorig jaar precies dezelfde opdracht aan ons uitbesteedt? Controleer dan zeker opnieuw de eisen die wij stellen aan het drukbestand, want dit kan in de tussentijd gewijzigd zijn.

Tip 2: Kleuren

Ontwerpers kunnen werken met twee soorten kleuren: RGB en CYMK. Voor drukwerk wordt er in principe altijd CYMK gebruikt en wij vragen dan ook om alle drukbestanden in CYMK aan te leveren. Het is mogelijk om de kleur achteraf nog om te zetten. Het nadeel is dat er hierdoor vaak kleurverschil ontstaat in het drukwerk. Probeer een ontwerp daarom standaard in CYMK te ontwerpen om kleurverschil te voorkomen.

Tip 3: Resolutie bij afbeeldingen

Bij het ontwerp van een flyer of foldermateriaal heeft u misschien gebruik gemaakt van afbeeldingen. Het is belangrijk dat de resolutie van de afbeeldingen hoog genoeg is om te drukken. Als de resolutie niet hoog genoeg is dan krijgt u een onscherp eindresultaat. Dit wilt u natuurlijk voorkomen en het is dus verstandig om de resolutie vooraf te controleren. De resolutie van foto’s dient minimaal 300 DPI te zijn voor een scherpe afdruk.

Tip 4: Tekst

Het lettertype wat is gebruikt kan bij ons nog wel eens anders getoond worden, doordat deze niet wordt herkend of niet standaard is. Dit is gelukkig eenvoudig te voorkomen door de teksten om te zetten naar “Lettercontouren”. Hierdoor zien wij teksten als afbeelding en ontstaat er geen verandering in het gebruikte lettertype. 

Tip 5: Afloop

Wij snijden het drukwerk vaak op maat en daarom is het belangrijk om rekening te houden met de afloop. Maak bestanden op met 3 mm afloop (bleed) rondom. Dit betekent dat een ontwerp 3 mm aan alle kanten groter aangeleverd dient te worden dan het uiteindelijke schoongesneden formaat. Zo voorkomt u dat er na het snijden een wit randje te zien blijft.
Heeft u niet de mogelijkheid om een afloop te creëren? Dan kunnen wij uw bestanden op het netto formaat iets vergroten. Plaats teksten en beelden minimaal 5 mm van de rand.

Tip 6: Transparantie

Een drukbestand kan afgekeurd worden door het gebruik van transparantie. Dit effect is bijvoorbeeld gebruikt voor een overloop naar een andere kleur. Of een schaduweffect achter een foto of tekst. Als er gebruik wordt gemaakt van een programma zoals Adobe Illustrator dan is het mogelijk om bij een object te kiezen voor afvlakken transparantie. Het is ook mogelijk om hiervoor te kiezen in Indesign tijdens het exporteren naar PDF.

Tip 7: De kleur zwart

Als u gebruik maakt van zwart in het ontwerp, dan kan dit tijdens het drukproces anders uitvallen. Er zijn namelijk twee methodes om zwart te drukken. U kunt CYMK op 0% zetten en 100% Black. In de praktijk valt dit uit als grijs zodra u een bestand gaat drukken. Wilt u wel echt diep zwart in het ontwerp? Gebruik dan 40% Cyaan, 30% Magenta en 20% Yellow voor 100% Black.

Tip 8: Gebruik een vector bestand voor het logo

Gebruikt u een logo in het ontwerp? Zorg er dan voor dat dit altijd een vector bestand is. Een vector bestand kan veranderen van vorm zonder dat het bestand afneemt in kwaliteit. Het is daardoor mogelijk om het logo te vergroten zonder dat deze onscherp wordt. 

Tip 9: PDF

Als uw drukbestand aan alle eisen voldoet dan ontvangen wij deze het liefst in een PDF bestand. Kunt u geen PDF bestanden maken? Lever dan open bestanden aan in één van onderstaande opmaakprogramma’s:

Adobe Indesign
Adobe Illustrator
Adobe Photoshop

Tip 10: Let op met deze programma’s

Programma’s als Word, Publisher, Powerpoint of Excel vallen niet onder het scala aan grafische opmaakprogramma’s en worden vooral voor platte teksten gebruikt. Natuurlijk kunt u er wel op vertrouwen dat onze professionals deskundig genoeg zijn om ook met deze programma’s en bestanden mooie resultaten te behalen. Indien de mogelijkheid bestaat om een ander programma te gebruiken, raden wij dit wel aan.

 

Heeft u na deze 10 tips toch nog vragen of twijfels? Wij zijn altijd bereid om u telefonisch te ondersteunen. Bel dan naar: 030 605 22 22